Najčešće postavljana pitanja

Šta je hemijsko čišćenje?

Suprotno uvriježenom mišljenju, hemijsko čišćenje ne znači da se vaša odjeća „vrti“ u suhom bubnju mašine. Odjeća se dubinski očisti u sigurnoj tekućoj otopini, otopina se izvuče, a zatim se vaša odjeća suši na pari. Tokom postupka čišćenja vaša je odjeća mokra od naše otopine za čišćenje. Hemijsko čišćenje je odličan način za sigurno čišćenje odjeće i uklanjanje mrlja poput ulja i masti. Takođe, ova metoda je idealna za čišćenje specijalnih predmeta ili svakodnevne garderobe.

Da li se vaše pranje odjeće razlikuje od onog kod kuće?

Naše pranje odjeće ili kako
se često naziva “komercijalno pranje veša” se mnogo razlikuje od pranja veša
kod kuće. Vaša odjeća se opere sapunom i škrobom po vašoj želji, a zatim se
mokra postavlja na našu najmoderniju opremu za sušenje, kako bi se dobio
besprijekoran izgled. 100% pamuk je najsigurniji materijal za obradu u
“komercijalnom pranju veša”. Za druge sastave preporučujemo hemijsko čišćenje. 

Koje su prednosti vaše perionice u odnosu na kućno pranje?

Glavne
prednosti pranja veša u našim hemijskim čistionicama jeste prije svega upotreba
kvalitetnih hemijskih sredstava koji će obezbijediti besprijekoran izgled vaših
odjevnih predmeta. Naše profesionalne mašine obezbjeđuju kvalitetnije pranje uz
manje zadržavanje nečistoća i bakterija. Takođe, nakon pranja veš prolazi kroz
proces dezinfekcije.

Šta se događa u slučaju gubitka ili oštećenja odjeće?

AD HEMIJSKE ČISTIONICE se maksimalno trude da vam 100% vrate vaše odjevne predmete u boljem stanju nego što su primljeni. U slučaju da dođe do gubitka ili oštećenja vaše odjeće, zamolili bismo vas da zadržite originalnu potvrdu o prijemu odjeće, te da posjetite neku naših čistionica ili nas kontaktirate putem telefona. Vaše zadovoljstvom nam je najvažnije, zato ćemo se potruditi da svaki nesporazum otklonimo u što kraćem roku.

Kako prepoznati oštećenje odjeće uslijed moljaca?

Iako vjerovatno mislite da je nemoguće da se u vašoj kući nalaze moljci ili bube, oni su česta pojava čak i u domovima gdje se koriste razna sredstva protiv ovih štetočina. Moljci mogu nanijeti značajnu štetu materijalima koji sadrže vunu, krzno ili druge proizvode životinjskog porijekla. Njihove larve vole se hraniti u tamnim zaštićenim područjima što ormare čini lijepim mjestom za slijetanje. Oštećenja larvi moljca nastaju uslijed hranjenja vlaknima i slabljenja materijala. Nažalost, stvarna se šteta obično vidi nakon hemijskog čišćenja odjeće, jer je uznemirenost postupka čišćenja dovoljna da oslabljeno područje izađe i rezultira malim otvorom (ili često u grozdovima). Evo nekoliko savjeta za smanjenje ili izbjegavanje problema s moljcima: temeljno očistiti skladišne prostore, odjeću čuvajte u dobro zatvorenim spremnicima, udaljenosti poput cedra, naftalina ili sprejeva mogu biti korisne, ali neće garantovati nepostojanje moljaca.